Biografie

P1060784

Wie ben ik?

Hallo, ik ben Douwe Cuperus, geboren in de Noordoostpolder op 2 april 1956.
Tijdens mijn jonge jaren trok ik graag de natuur in. De natuur neemt nog steeds een belangrijke plaats in mijn leven en mijn schilderijen in. We raken als mensen steeds meer vervreemd van de natuur.
Tekenen heeft me altijd al gefascineerd. Als kind kon ik me helemaal verliezen in mijn favoriete vak tekenen. Als volwassene rolde ik in het beroep van tegelzetter. Toch bleef ik interesse houden in tekenen, schilderen en kunst.

Fijnschilderen

Na de eerste tekenlessen aan de Volksuniversiteit 1991, vervolgde ik mijn pad in 1994 met een cursus olieverf bij Ibis. Tijdens een open dag in 1997 ontmoette ik de fijnschilder Paul Jaarsma. Zijn werk sprak mij gelijk aan. Dit wilde ik ook. Nu vele jaren later weet ik dat ik niet alleen kan fijnschilderen, maar dat hier mijn passie ligt.
De techniek van fijnschilderen is een intensief proces. Het begint met het schuren en lichtgrijs schilderen van het paneel. De basis voor licht en donker. De ondergrond wordt met potlood geschetst en daarna opgebouwd met titanium wit en omber naturel. Als de onderschildering klaar is, volgen de lagen met kleur, die het werk kracht en diepte geven.De schilderstok die ik gebruik, geeft mij steun om de kleinste details op het doek te zetten. Streepje bij streepje ontstaan de gebouwen en dieren en komt het landschap tot leven.

Mijn schilderijen

Landschappen met verlaten gebouwen en dieren die er niet in thuishoren, zijn de elementen die mijn stijl kenmerken. In deze vervreemde wereld schilder ik geen mensen. De gebouwen zijn meestal verlaten. Er hebben wel mensen geleefd. Het zijn echter de muren en stenen die hun verhalen kunnen vertellen. Als je de rust neemt om naar ze te luisteren!

De natuur komt tevoorschijn in de landschappen zelf, maar ook in de dieren. Dieren die in onze samenleving steeds vaker in de verdringing komen, maar in mijn schilderijen een prominente plaats hebben gekregen. De dieren bewegen zich door het landschap of kijken er vol verwondering naar. Een natuurlijke beweging, maar horen ze hier eigenlijk nog wel in thuis?

De natuur die onder druk staat, maar zeker nog niet tot stilstand is gebracht.

De donkere luchten, steken dreigend af. Toch ontbreek het niet aan een laatste restje zonlicht.

Het magische spel van licht en donker, maakt mijn schilderijen compleet.

Bewonder, verwonder

Mijn schilderijen zijn naamloos en tijdloos. De gebouwen, dieren en landschappen vormen een droomwereld, die voor iedere toeschouwer zijn eigen symboliek bevat. Ik nodig je uit om de tijd te nemen en mijn schilderijen rustig op je in te laten werken. Zo zijn ze ook tot stand gekomen. Via een tijdsintensief schilderproces.

En als je dan na afloop van het bewonderen en verwonderen tot de ontdekking komt, dat:

  • Eén van mijn schilderijen je aandacht gevangen heeft?
  • Je dit schilderij graag in detail wilt bewonderen?
  • Je meer wilt weten over mijn verhaal achter het schilderij?
  • Dit schilderij misschien wel in jouw huis of kantoor past?

Dan sta ik je graag te woord en toon ik je persoonlijk mijn schilderijen.

Neem dan contact op via het contactformulier

Fijnschilderen is voor mij een gevoel, creëren vanuit mijn hart.
Art is a feeling!